Lihat isu dengan Tan Seng Giaw

Sunday, July 06, 2008

Jangan naik harga petrol masa kini

Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw menyeru supaya Kerajaan jangan membenarkan kanaikan harga petrol lagi.

Pemotongan subsidi dan kenaikan harga petrol kepada RM 2.70 seliter, 60%, dan ekoran melambungnya harga barangan telah membebankan rakyat.

Dr Tan berucap di perhimpunan Pakatan di Stadium Kelana Jaya pada 6.7.08.

Adalah senang untuk mengadakan subsidi, tetapi susah untuk memansuhkannya. Subsidi ialah bagi menolong orang-orang yang miskin agar dapat berdikari secara beransur-ansur.

Kini, perniagaan yang lembab dan pendapatan rakyat yang kurang menyebabkan orang awam gelisah. Barisan panjang di pejabat-pejabat pos untuk menuntut pemotongan, rebat, jelas menunjukkan keadaannya.

Kerajaan menegaskan bahawa levi keuntungan atas kenaikan harga petrol yang mungkin mencecah RM 13.7 bilion akan digunakan untuk mengurangkan beban rakyat, terutamanya golongan miskin dan sederhana.

Di dalam situasi mendesak ini, Kerajaan perlu menjaga orang ramai dengan lebih. Selain menjimatkan penggunaan tenaga, memupuk budaya berjimat dan mengelakkan pembaziran, meningkatkan kecekapan dan daya saing industri dan menggunakan kewangan awam bagi tujuan yang lebih produktif, Kerjaan mestilan memastikan harga petro tidak naik lagi. Harga petrol dunia telah mencecah lebih USD 140 setong.

Dua minggu lalu, YAB Perdana Menteri membentangkan usul di Dewan Rakyat untuk menstruktur semula subsidi. Kita tidak setuju dengan kenaikan harga petrol yang terlalu tinggi. Kita mendesakkan supaya Kerajaan menggunakan keuntangan Petronas yang melambung kepada kira-kira RM 100 bilion dengan baik. Amalan berjimat patutlah bermula dengan para pemimpin termasuk syarikat korporat.

Dr Tan Seng Giaw

0 Comments:

Post a Comment

<< Home